Mergi la conţinutul principal
 

Antwerp, BELGIA

Casa Portului din Antwerp

Clădire publică / guvernamentală

PRODUS: CLIMAPLUS COOL-LITE® KS 147, SGG SILVER ACOUSTIC / SILENCE, SG

Un volum impresionant cu pereți de sticlă pentru Autoritatea Portuară din Antwerp.

Realizată de Zaha Hadid, această ultima bijuterie arhitecturală din Antwerp este noul sediu al Autorității Portuare. O “clădire funky și inovativă”, care se impune ca poartă simbolică a zonei portuare.

Noul sediu al Autorității Portuare – viitoarea Casa Portului – este localizată la granița dintre orașul Antwerp (Belgia) și portul său.

Firma de arhitectură Zaha Hadid Architects a proiectat volumul cu pereți de sticlă, așezat pe acoperișul clădirii fostei stații de pompieri, vechi de un secol, pentru a servi drept sediu al Autorității Portuare din Antwerp.

Volumul are o lungime de peste 100 m și aproape egalează dimensiunea fostei stații de pompieri de dedesupt. Datorită acestei extensii clădirea poate să găzduiască 500 angajați ai Autorității Portuare, care lucrau anterior în diferite locații de birouri din orașul belgian.

Clădirea oferă o priveliște amplă asupra portulului și orașului Antwerp, sclipește ca și cum ar fi în mișcare, un efect amplificat de un masiv “picior” din beton așezat în unghi, o grindă în consolă la un capăt, și la celălalt capăt pereți din sticlă cu fațete triunghiulare.

Extensia este acoperită cu fațete triunghiulare transparente și opace, aranjate pentru a crea o suprafață plată la capătul sudic, iar la cel nordic o textură încrețită care imită apa. Acest design arhitectural este menit să spargă din punct de vedere vizual scala întregii clădiri. De asemenea, oferă lumină din belșug și o priveliște umbroasă asupra râului Scheldt, orașului Antwerp și a portului.

Una dintre provocările acestui proiect a fost să nu se acopere niciuna dintre fațadele originale ale stației de pompieri, acesta fiind monument istoric. De aceea extensia a fost înălțată deasupra acoperișului. Curtea centrală a fostei stații de pompieri a fost de asemenea închisă cu sticlă și acum adăpostește recepția Casei Portuare.

 

Saint-Gobain a fost onorat să participe la acest proiect, oferind vitraje de calitate pentru acest “nor strălucitor de sticlă”.

Fațada noii extensii este formată din vitraj Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 cu aproximativ 14 compoziții diferite de Silver Acoustic / Silence. Acest vitraj modern cu control al zgomotului permite izolarea de zgomotele exterioare intrusive, oferind liniștea esențială pentru birou și la domiciliu. Acesta a fost un beneficiu necesar pentru Casa Portuară, îmbinat cu un vitraj cu control solar din gama COOL-LITE®, pentru mai multe opțiuni multi-funcționale.

Sticla opacă a fost folosită pentru a preveni materialele și elementele de construcții să fie văzute din exteriorul clădirii. Saint-Gobain a oferit plăci opace printate cu EMALIT EVOLUTION, smalțul cu 0% plumb. Rezultatul este un vitraj colorat și opac, extrem de stabil în timp, pentru o aparență estetică curată și pereți uniform colorați. Pentru sticla opacă au fost folosite 3 produse ca substrat:

  • PLANICLEAR, pentru a crește nivelul de câștig solar și să ofere un nivel mare de transmisie solară
  • DIAMANT, pentru atractivitatea sa, nivelul mare de transmisie solară și calitățile optice,
  • ANTELIO SILVER, nu numai pentru că este un vitraj cu control solar, dar mai ales pentru că smalțul Antelio folosit la pereții opaci, și astfel oferă un aspect uniform între zonele prin care se poate vedea și cele prin care nu se poate.

 Produsele Saint-Gobain au contribuit la certificarea BREEAM “FOARTE BINE” obținută de proiect.

Detaliile proiectului

Dată & Locație

2016, Belgia

Photographer

Marc Sourbron

Arhitect

Zaha Hadid Architects